بسم الله الرحمن الرحیم
(خلاصه ی کتاب لزوم تعظیم شعائر اسلامى اثر شهید مطهری) بسیار کوتاه و خواندی
ذلِکَ وَ مَنْ یُعَظِّمْ شَعائِرَ اللَّهِ فَانَّها مِنْ تَقْوَى الْقُلوب[1]
این است [فرایض خدا] و هر کس شعایر خدا را بزرگ دارد در حقیقت، آن [حاکى] از پاکى دلهاست.
یکى از دستورها و مقررات اسلامى که شامل همه مسلمانان است مسئله لزوم تعظیم شعائر اسلامى، یعنى بزرگ شمردن شعارهاى اسلامى است. ما اول باید کلمه «شعار» را معنى بکنیم تا ببینیم معنى بزرگ شمردن شعار چیست، آنگاه ببینیم چه چیزهایى شعارهاى اسلامى است که ما وظیفه داریم آن شعارها را بزرگ بشماریم.
هرکارى که انسان می کند که مفهوم و معنى آن کار این باشد- یا لااقل متضمن این جهت باشد- که وابستگى انسان را به یک گروه معین یا به یک اعتقاد و تفکر معین اعلام کند، به آن «شعار» مىگویند.
اسلام یک دین اجتماعى است. اسلام، هم دین است هم دنیا، هم آخرت است هم زندگى، هم مقررات معنوى و الهى و روحى دارد و هم مقررات اجتماعى. در جمیع شئون زندگى بشر مقررات دارد اسلام گذشته از این مسائل، به حکم اینکه محتواى اجتماعى دارد و می خواهد همیشه به صورت یک واحد اجتماعى زندگى کند، از این نوع دستورها هم دارد و از آن جمله یک سلسله شعارها دارد، شعارهایى که یک مسلمان باید با این شعارها زندگى کند، یعنى باید زندگى خودش را با این شعارها توأم کند و همیشه با این شعارها اعلام کند من مسلمانم، نه به زبان بگوید من مسلمانم. شما اگر در یک کشور خارجى حرکت می کنید و روى اتومبیل خودتان پرچم سه رنگ زده اید، به زبان نمی گویید من ایرانى هستم ولى با عملتان می خواهید به همه اعلام کنید من ایرانیم، من وابسته به ایرانم، من ابایى و ننگى ندارم از اینکه ایرانى باشم، افتخار هم می کنم که ایرانى باشم. همان پرچم را که شما نصب می کنید وابستگى خودتان را به ایران اعلام می کنید.
چند نمونه از شعائر اسلامی
- ساخت مساجد و رعایت حرمت آن
تعظیم مساجد و قبور بزرگان دین
سلام کردن در موقع دیدن برادران ایمانی
قرار دادن تاریخ هجری به عنوان مبدا تاریخ
پرداخت آشکار زکات واجبخواندن نماز به جماعت در مساجد
اذان گفتن با صدای خوش و بلند
عزاداری برای معصومین عموما و بزرگداشت عزاداری امام حسین«علیه السلام» خصوصا